Bergmann Kord

Αισθητική Ιατρική

Διατροφή για τη ρύθμιση του βιολογικού περιβάλλοντος του οργανισμού και Αντιγήρανση

By  | 

Ας δούμε λίγο πιο βαθιά στο σώμα. Τα κύτταρα μοιάζουν με σπόρους που χρειάζονται ιδιαίτερα ευνοϊκό περιβάλλον για ν’αναπτυχθούν.

Πρόκειται για το “βιολογικό περιβάλλον” το οποίο μόνο όταν είναι σωστό και ισορροπημένο θα αποδώσει καρπούς. Οι ίδιοι κανόνες της φύσης διέπουν τα κύτταρά μας. Σ’ένα χωράφι θα πρέπει αρχικά να αφαιρέσουμε τα αγριόχορτα, να ρίξουμε λίπασμα και νερό για ν’αρχίσει να αποδίδει καρπούς. Γιατί όχι το ίδιο και στον οργανισμό μας;

Της Διατροφολόγου ΜSc Θεοδώρας Γ. Καλογεράκου

Πρώτα θα πρέπει να αφαιρέσουμε τις τοξίνες, να δώσουμε θρεπτικά συστατικά για την επανασύσταση και να αυξήσουμε την παροχή αίματος, ώστε να βελτιωθεί η ανανέωση και η ανάπλαση των κυττάρων.

Το “βιολογικό περιβάλλον” χαρακτηρίζεται από τους εξής παράγοντες:

1) PH. Χαρακτηρίζει τη χημική ισορροπία των ιστών (όξινο ή αλκαλικό). Φυσιολογικά πρέπει να είναι ελαφρά αλκαλικό ώστε να γίνονται σωστά οι κυτταρικές ενζυματικές αντιδράσεις.

2) Βαθμός τοξικότητας. Χαρακτηρίζει τα επίπεδα τοξινών του σώματος.

Tοξίνες είναι τα εξής στοιχεία:

α) Βαρέα μέταλλα (υδράργυρος από τα μαύρα σφραγίσματα, κάδμιο από το τσιγάρο)

β) Ηπατοτοξικά (ζάχαρη, φυτοφάρμακα, φάρμακα, συντηρητικά κλπ)

γ) Εσωτερικές τοξίνες (κυρίως μικροβιακά απόβλητα από το παχύ έντερο)

δ) Ελεύθερες οξειδωτικές ρίζες (ασταθή μόρια από τα οποία λείπει ένα ηλεκτρόνιο που προσπαθούν να πάρουν από άλλα κύτταρα)

3) Επίπεδα μετάλλων στους ιστούς. Βοηθούν στην απομάκρυνση των τοξινών και τη διεξαγωγή των κυτταρικών αντιδράσεων σαν συμπαράγοντες (λαμβάνονται μόνο από την τροφή, καθώς το σώμα δεν μπορεί να τα συνθέσει).

4) Επαρκής απόδοση οξυγόνου. Βελτιώνει τις κυτταρικές λειτουργίες, αλκαλοποιεί το pH, καταργεί τις αναερόβιες διαδικασίες.

Το “βιολογικό περιβάλλον” διαταράσσεται από το κάπνισμα, το αλκοόλ, τη καφεΐνη, την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία και το στρες, κοινωνικό ή συναισθηματικό. Η παραδοσιακή Δυτικού τύπου διατροφή, τα καταπιεσμένα συναισθήματα, η κατάθλιψη και πικρία, η υποκινητικότητα (λιγότερο από 20 λεπτά άσκησης την ημέρα) είναι βασικοί παράγοντες επιδείνωσης φλεγμονής και καταστολής των ανοσοκυττάρων, ενώ προστατευτικοί παράγοντες θα πρέπει να είναι η Μεσογειακού τύπου διατροφή, η ινδική και η ασιατική κουζίνα, ο αυτοέλεγχος, η αποδοχή του εαυτού μας και η γαλήνη, 30 λεπτά περπάτημα την ημέρα/6 φορές την εβδομάδα και ένα μη τοξικό περιβάλλον.

Αν λοιπόν ο οργανισμός μας είναι σαν ένα χωράφι που θέλουμε να καλλιεργήσουμε και να είναι εύφορο, γόνιμο και ζωντανό, θα πρέπει πρώτα να το καθαρίσουμε από τα αγριόχορτα, θα πρέπει να το βοηθήσουμε να αποβάλλει πιο αποτελεσματικά τις τοξίνες που συσσωρεύονται καθημερινά και μας κάνουν να αισθανόμαστε μονίμως κουρασμένοι, με αίσθημα βάρους, θα πρέπει να γίνει αποκατάσταση του “βιολογικού περιβάλλοντος”.

-Αποτοξίνωση ήπατος, εντέρου, λέμφου. Με τη βοήθεια βοτάνων, ενζύμων και ειδικών συμπληρωμάτων διατροφής. Απομακρύνονται οι τοξίνες και από όργανα του σώματος και τα λιπώδη κύτταρα όπου συνήθως αποθηκεύονται.

Βελτίωση της διατροφής. Παρέχει τα απαραίτητα συστατικά στον οργανισμό, όπως πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λιπαρά οξέα, μέταλλα, βιταμίνες και νερό. Επίσης αντιοξειδωτικά για τη δέσμευση των ελευθέρων οξειδωτικών ριζών και ένζυμα για τις κυτταρικές αντιδράσεις.

Πρωτεΐνη: Βασικό συστατικό των νυχιών και των μαλλιών είναι η κερατίνη, που αποτελεί ένα είδος πρωτεΐνης και έχει σαν θεμέλιο λίθο το αμινοξύ L-κυστεΐνη, η οποία μειώνει την τριχόπτωση, βοηθά στην αναγέννηση της τρίχας και βελτιώνει την εμφάνιση αλλά και τη σκληρότητα των νυχιών.

Η αποτελεσματικότητα της L-κυστεΐνης είναι μεγαλύτερη όταν συνδυαστεί με βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Επιπλέον, η παραγωγή κερατίνης ενισχύεται από μία θειούχα ένωση, τη μεθυλοσουλφονυμεθάνη (MSM), η οποία δυναμώνει το θύλακα της τρίχας.  Πηγές πρωτεϊνών: Αβγά, κρέας, πουλερικά, ψάρια, τυρί, όσπρια.

Βιταμίνη Α: Βασική λειτουργία της αποτελεί η διατήρηση της υγείας του επιθηλίου της τρίχας. Η έλλειψή της μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα στα μαλλιά και να τα καταστήσει εύθραυστα. Όσον αφορά την υγεία της επιδερμίδας η προβιταμίνη Α (β-καροτένιο) ενισχύει την ελαστικότητα του δέρματος, ενώ η έλλειψή της προκαλεί ξηροδερμία και ευερεθιστότητα του δέρματος.
Πηγές: συκώτι, σολομός, ξιφίας, καρότα, σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, κολοκυθάκια και βερίκοκα.

Βιταμίνη Ε: εμποδίζει το σχηματισμό ελεύθερων ριζών, καθυστερώντας έτσι τη “γήρανση” των μαλλιών, καθώς επίσης την αφυδάτωση, την ξηρότητα και τη δημιουργία ραγάδων της επιδερμίδας. Πηγές: σολομός, όσπρια, ελαιόλαδο, σησαμέλαιο, ξηροί καρποί.

Βιταμίνη C: Συμβάλλει στη σύνθεση του κολλαγόνου, το οποίο αποτελεί τη βάση του ιστού του θύλακα, σημείο αναπαραγωγής και ανάπλασης της τρίχας. Ταυτόχρονα, η βιταμίνη C συμβάλλει στη διατήρηση της σφριγηλότητος και του κολλαγόνου της επιδερμίδας. Πηγές: πορτοκάλια, μανταρίνια, λεμόνια, φράουλες, πιπεριές, μπρόκολο, σπανάκι.

Βιταμίνες Β3, Β5, Β6: βοηθούν στην εξισορρόπηση της λιπαρότητας και του σμήγματος με αποτέλεσμα να εξασφαλίζουν την υγιή όψη της επιδερμίδας και του τριχωτού της κεφαλής. Πηγές Β3: Αράπικα φιστίκια, τόνος, συκώτι, μαγιά μπύρας, ξερά ροδάκινα, χοιρινή μπριζόλα. Πηγές Β5: Συκώτι, πέστροφες, ηλιόσποροι, ρέγκα, καρύδια, γαρίδες, δημητριακά ολικής αλέσεως. Πηγές Β6: Μαγιά μπύρας, συκώτι, λάχανο, αυγά, πεπόνι.

Βιοτίνη: παίζει ρόλο στην ανάπτυξη του δέρματος των μαλλιών και των νυχιών. Έχει χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης και της σμηγματορροϊκής δερματίτιδας.
Πηγές: Συκώτι, κρόκος αβγού, καρύδια, φακές, άπαχο κρέας, φρούτα, δημητριακά, ψωμί, ορισμένα λαχανικά (σπανάκι, σπόροι σόγιας, μανιτάρια).

Σελήνιο: συμβάλλει στην υγεία της επιδερμίδας καθώς διατηρεί το κολλαγόνο και την ελαστίνη του δέρματος, ενώ συγχρόνως μειώνει την καταστροφική επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας στο δέρμα. Επιπλέον, διεγείρει τους θύλακες της τρίχας και ενθαρρύνει την αύξησή τους, καταπολεμώντας την τριχόπτωση. Πηγές: Καρύδια Βραζιλίας, τόνος, σαρδέλες, γαρίδες.

Φυλλικό οξύ: Το φυλλικό οξύ συμμετέχει στη σύνθεση του DNA και απαιτείται για την παραγωγή και τη συντήρηση των νέων κυττάρων. Θεωρείται απαραίτητο για την υγιή ανάπτυξη των νυχιών. Καφέ-κόκκινα στίγματα μπορεί να οφείλονται σε απώλεια φυλλικού οξέος. Πηγές φυλλικού οξέως: πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, μπρόκολο, μαρούλι), μπανάνες, ξηροί καρποί, φασόλια, δημητριακά ολικής άλεσης, αυγά, συκώτι, φακές, λαχανάκια Βρυξελών

Ψευδάργυρος: απαραίτητο ιχνοστοιχείο για τον ανθρώπινο οργανισμό, το οποίο αποτελεί βασική δομική μονάδα της κερατίνης (βασική πρωτεΐνη της τρίχας). Επιπλέον, έχει βρεθεί ότι σχετίζεται με την τριχόπτωση, αφού αναστέλλει ένα ένζυμο το οποίο επηρεάζει τη μετατροπή της τεστοστερόνης σε DHT (διυδροτεστοστερόνη). Πρόκειται για προϊόν μεταβολισμού, το οποίο, αν υπάρχει σε υψηλά επίπεδα, μπορεί να προκαλέσει τριχόπτωση. Επιπλέον, ο ψευδάργυρος είναι μεταλλικό στοιχείο το οποίο είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη και ανανέωση των κυττάρων αλλά και το σχηματισμό νέων κυττάρων των νυχιών. Έχει αποδειχθεί ότι τα λευκά στίγματα οφείλονται διατροφικά στην έλλειψη ψευδαργύρου. Πηγές: Δημητριακά, συκώτι, όσπρια, θαλασσινά, σπόροι σιταριού, μαγιά μπύρας, αβγά

Χαλκός: είναι πολύ σημαντικό ιχνοστοιχείο για την υγεία των μαλλιών και τη σωστή ανακύκλωση των τριχών καθώς συμμετέχει στις διαδικασίες πρωτεϊνοσύνθεσης. Πηγές: φασόλια, ξηροί καρποί, μαύρη σοκολάτα.

Σίδηρος: Η ανεπάρκεια σιδήρου σχετίζεται με αυξημένη ευθραυστότητα των νυχιών. Τα νύχια γίνονται μαλακά, εύθραυστα και επίπεδα. Η έντονη τριχόπτωση αποτελεί σημαντική ένδειξη έλλειψης σιδήρου, η οποία μπορεί να οφείλεται σε ποικίλους παράγοντες π.χ. σε εξαντλητικό πρόγραμμα απώλειας βάρους ή στην έμμηνο ρύση, όπου χάνεται αρκετό αίμα. Πηγές: συκώτι, κόκκινο κρέας, θαλασσινά, όσπρια, ξηροί καρποί, πράσινα-φυλλώδη λαχανικά.

Ασβέστιο: Το ασβέστιο είναι επίσης απαραίτητο για υγιή νύχια. Η έλλειψη ασβεστίου κάνει τα νύχια πιο ευαίσθητα, αδύναμα και στεγνά. Πηγές: γαλακτοκομικά προϊόντα, σουσάμι, αμύγδαλα, σαρδέλες.

Οι κανόνες διαχείρισης του ιδανικού βάρους όσο μεγαλώνουμε είναι: 1.Μείωση των προσλαμβανόμενων θερμίδων: Ανάλογα με την ηλικία, γίνεται σταδιακή μείωση των προσλαμβανόμενων θερμίδων στα επίπεδα του βασικού μεταβολισμού ή και κάτω από αυτόν, στις ηλικίες της εμμηνόπαυσης και ανδρόπαυσης. 2 Πρόσληψη επαρκούς ποσότητας πρωτεΐνης σε κάθε γεύμα, ώστε να εξασφαλίζουμε τα απαιτούμενα αμινοξέα για την αποτελεσματική επιδιόρθωση των ιστών. 3 Εκγύμναση σε σταθερή εβδομαδιαία βάση για ολόκληρο το δωδεκάμηνο, βασισμένη κυρίως στη μυϊκή ενδυνάμωση.

Μια σωστή, υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή για βελτίωση του βιολογικού περιβάλλοντος θα πρέπει να περιλαμβάνει:

Νερό 3 λίτρα την ημέρα, φιλτραρισμένο(νερό της βρύσης καθαρισμένο με φίλτρο άνθρακα ή, ακόμη καλύτερα, με αντίστροφη ώσμωση (το σύστημα μπορεί να εγκατασταθεί στο νεροχύτη της κουζίνας), νερό μεταλλικό ή πηγής σε πλαστικό μπουκάλι, με την προϋπόθεση ότι δεν έχει ζεσταθεί στον ήλιο και το νερό δεν μυρίζει πλαστικό, γεγονός που αποκαλύπτει την παρουσία PVC). Καθημερινά πρέπει να προσλαμβάνουμε 30-35 γρ. νερού ανά κιλό σωματικού βάρους για τη διατήρηση της ενυδάτωσης, την αποτοξίνωση και βέβαια την υποβοήθηση τις λιπόλυσης.

Φρέσκα φρούτα: κόκκινα φρούτα και όλη η οικογένεια και οι ποικιλίες από μούρα: φράουλα, φραμπουάζ, μύρτιλα, βατόμουρο, κράνα, λευκά μούρα, μαύρα μούρα, goji berries, acai berries (πλούσια σε φυτοχημικά συστατικά με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση) και εσπεριδοειδή: πορτοκάλι, μανταρίνι, γκρειπ φρουτ

Αποξηραμένα φρούτα: μαύρες σταφίδες, χουρμάδες, βερύκοκα

Λαχανικά: σπανάκι, τα σταυρανθή: λαχανάκια Βρυξελλών, κινέζικο λάχανο, μπρόκολο, κουνουπίδι, λαχανικά πλούσια σε καροτένιο: ωμό καρότο, γλυκοπατάτα, κολοκύθι, κολοκύθα, ντομάτα, παντζάρι

Ξηρούς καρπούς και σπόρους (άψητους και ανάλατους): καρύδι, φουντούκι, πεκάν, αμύγδαλα, φυστίκι Βραζιλίας, λιναρόσπορος, ηλιόσπορος, κολοκυθόσπορος, σουσάμι

Ψάρια: σολομός, μικρό σκουμπρί, αντσούγια, σαρδέλες, βακαλάος, τόνος

Φρέσκοι χυμοί: χυμός ροδιού, νερό με λεμόνι, θυμάρι, φασκόμηλο, βιολογικό πορτοκάλι ή μανταρίνι, χυμός σημύδας (η σημύδα ενισχύει τη διαδικασία ανασυγκρότησης του οργανισμού και συνιστάται για εαρινή και φθινοπωρινή κούρα αναζωογόνησης του οργανισμού), χυμοί από φρέσκα λαχανικά (από τα περισσότερα λαχανικά, συμπεριλαμβανομένων των βλαστών από τα φασόλια)

Δημητριακά και αμυλούχα: ψωμί πολύσπορο ή με προζύμι (και χωρίς χημικά), αναποφλοίωτο ρύζι, κινόα, πλιγούρι, συνδυασμός από βρόμη, κεχρί, φαγόπυρο

Βιολογικά Γαλακτοκομικά (μειωμένες ποσότητες, κατσικίσια ή πρόβεια):βιολογικά προϊόντα όπως βιολογικό γιαούρτι, κεφίρ, ξυνόγαλα

Βιολογικό Κρέας και κοτόπουλο (με μέτρο)

Βιολογικά Αυγά (με μέτρο)

Όσπρια: φακές, αρακάς, φασόλια, βιολογική σόγια

Λιπαρά: ελαιόλαδο, λιναρέλαιο, καρυδέλαιο

Αλκοόλ (1 ποτήρι κόκκινο κρασί ημερησίως αν χρειαστεί)

Αφεψήματα: πράσινο τσάι (όλα τα είδη από πράσινο τσάι και ιδίως τα ιαπωνικά) και αφέψημα με ρίζες πιπερόριζας (τζίτζερ)

Σιτάρι (σε ελάχιστες ποσότητες, ολικής αλέσεως).

Θα πρέπει να αποφεύγονται τα υδρογονωμένα και μερικώς υδρογονωμένα έλαια (ηλιέλαιο, σογιέλαιο και καλαμποκέλαιο), τα τηγανητά, τα αναψυκτικά, η ζάχαρη, τα γλυκά, ο καφές και το μαύρο τσάι. Επίσης, το ψωμί, οι πίτες, τα ζυμαρικά και τα γλυκίσματα από σιτάρι. Για επιδόρπια η καλύτερη πρόταση είναι πάντα τα φρούτα και μικρή ποσότητα μαύρης σοκολάτας (+ 70% κακάο).

Θα πρέπει να χρησιμοποιούνται προϊόντα βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας που χαρακτηρίζονται από την απουσία φυτοφαρμάκων, ορμονών, αντιβιοτικών, συντηρητικών, χρωμάτων και βελτιωτικών της γεύσης. Πολλές από αυτές τις ουσίες βλάπτουν το συκώτι και απορυθμίζουν τη σωστή λειτουργία των ορμονών στο επίπεδο των ορμονικών υποδοχέων.

Συμπληρώματα διατροφής. Πρέπει να προέρχονται κατά το δυνατόν από φυσικές πηγές, ώστε να έχουν μεγάλη βιοδιαθεσιμότητα και απορροφητικότητα και να συστήνονται πάντα από τον θεράποντα ιατρό. Συμπληρώματα που βοηθούν στην αποτοξίνωση και τόνωση του οργανισμού είναι:

-Βιταμίνες (Α, C, Ε, συμπλέγματος Β ή πολυβιταμίνες)

-Μέταλλα (ψευδάργυρος, μαγνήσιο, σελήνιο, σίδηρος ή πολυμέταλλα)

-Αντιοξειδωτικά

-Λοιπά (φυτοοιστρογόνα, σκευάσματα οξυγόνου, απαραίτητα λιπαρά οξέα, μεθειονίνη κλπ)

Βελτίωση παροχής αίματος. Βοηθούν η συστηματική άσκηση, το μασάζ, η υδροθεραπεία, τα αντιοξειδωτικά, το μαγνήσιο και η οστεοπαθητική ανάταξη όταν υπάρχουν πόνοι στη μέση.
Επίσης βοηθούν τα βότανα, τα ιαματικά λουτρά, η έκθεση στον ήλιο (20 λεπτά την ημέρα), η σωστή αναπνοή, οι θεραπείες οξυγόνου και όζοντος, οι χηλικές θεραπείες απομάκρυνσης βαρέων μετάλλων, οι λασποθεραπείες, η ανάπαυση και ο ποιοτικός ύπνος. Η φυσική ιατρική που αρχικά αναπτύχθηκε από τον Ιπποκράτη, στηρίζεται σε φυσικές θεραπείες, όπως η διατροφή, τα βότανα και η υδροθεραπεία. Αναζητά την αρχική αιτία μιας νόσου που μπορεί να πηγάζει από φυσικά, ψυχοσυναισθηματικά ή πνευματικά επίπεδα και αντιμετωπίζει συνολικά το άτομο. Μέσα από αυτή τη θεραπευτική οδό, την ίαση δηλαδή της αιτίας, ο οργανισμός με τη βοήθεια της εσωτερικής θεραπευτικής δύναμής του, θεραπεύει τα επιμέρους συμπτώματα και επανέρχεται σε πλήρη εσωτερική ισορροπία.

Όλες οι οδηγίες βελτίωσης του “βιολογικού περιβάλλοντος” που προαναφέραμε, αφορούν τόσο τις γυναίκες όσο και τους άνδρες, το σπερματικό υγρό των οποίων περιέχει συχνά υψηλά επίπεδα ελευθέρων ριζών. Το σπέρμα είναι ιδιαίτερα ευάλωτο στην καταστροφή από ελεύθερες ρίζες γιατί οι κυτταρικές του μεμβράνες περιέχουν μεγάλες ποσότητες απαραίτητων λιπαρών οξέων, τα οποία οξειδώνονται εύκολα. Ενδείκνυται μια διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά και αποφυγή του τσιγάρου και του αλκοόλ. Επίσης, συμπληρωματικά λήψη βιταμίνης C, Ε, ψευδαργύρου και σεληνίου ( με συμβουλή πάντα του θεράποντα ιατρού) για τη βελτίωση της ισορροπίας του ανδρικού οργανισμού. Η βελτίωση αναφέρεται τόσο στην αύξηση της γονιμοποιητικής ικανότητας, λόγω απομάκρυνσης των ελευθέρων οξειδωτικών ριζών και βελτίωσης της ενζυματικής λειτουργίας, όσο και στον καλύτερο έλεγχο του σωματικού βάρους και στη μείωση του αισθήματος κόπωσης.

Η σωστή αξιολόγηση και ρύθμιση του “βιολογικού περιβάλλοντος” μπορεί να βοηθήσει άμεσα στη βελτίωση της αποτοξινωτικής ικανότητας του ίδιου του οργανισμού.

Η απόκτηση ενός ισορροπημένου “βιολογικού περιβάλλοντος” γίνεται με προσωπική προσπάθεια στο επίπεδο της διατροφής, του τρόπου ζωής και με τη βοήθεια φυσικών θεραπειών αν χρειαστεί. Έτσι αποκτάται ορμονική ισορροπία, βελτιώνεται η ποιότητα της ζωής και προσφέρεται ένα κατάλληλο έδαφος για την θωράκιση της υγείας.

Το εσωτερικό βιολογικό ρολόι βρίσκεται στον υποθάλαμο του εγκεφάλου (υπερχιασματικός πυρήνας) ή όπως προτιμώ την περιγραφή γάλλων φιλοσόφων όπως ο Descartes, εκεί που εδρεύει η ψυχή. Δίνει εντολές σε περιφερικά νεύρα και κύτταρα ώστε να προσαρμοστούμε στο 24ωρο και στην εναλλαγή ημέρας-νύχτας.

Επιπλέον συντονίζει τις κινήσεις μας με το χρόνο του περιβάλλοντος. Γονίδια επηρεάζουν τη λειτουργία του βιολογικού ρολογιού και αυτό με τη σειρά του εκείνη του οργανισμού, δηλαδή τις μέγιστες και ελάχιστες φάσεις δραστηριότητας των διαφόρων οργάνων (πάγκρεας, ήπαρ, νεφρά) μέσα στο 24ωρο. Συγκεκριμένα, 6.00-16.00 είναι η φάση αποσυσσώρευσης λίπους, 6.00-11.00 είναι η φάση εξάλειψης λίπους, 16.00-21.00 είναι ουδέτερη φάση και 21.00-6.00 είναι η φάση συσσώρευσης λίπους και η φάση κυτταρικής ενδυνάμωσης.

Το πιο σημαντικό κομμάτι σε ένα πρόγραμμα διατροφής, άσκησης και υγείας είναι ο ύπνος, ο νυκτερινός ύπνος. Όλες οι ορμόνες που βοηθούν στην ανάπλαση και ανανέωση του οργανισμού εκκρίνονται κατά τη διάρκεια του βραδινού ύπνου. Οι ορμόνες μελατονίνη, με ισχυρή αντιοξειδωτική, αντικαρκινική και αντιγηραντική δράση, η αυξητική ορμόνη, που βοηθάει στην πρωτεϊνοσύνθεση και στον λιπώδη ιστό ευνοεί τη λιπόλυση, τα λεμφοκύτταρα στο αίμα, βασικός πυλώνας της αμυντικής ικανότητας του οργανισμού, βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα κατά τη διάρκεια του βραδινού ύπνου.

Όμως 21.00 εκκρίνονται τα γαστρικά υγρά. Ο οργανισμός σα να μας λέει, ότι τελειώσαμε με το φαγητό και τώρα έχει να ασχοληθεί με την έκκριση των ορμονών, τη λειτουργία τους και την επανασύσταση του, δεν μπορεί να ασχοληθεί πλέον και με την πέψη των τροφών. Εάν καταναλώσουμε ένα βαρύ στη σύνθεση του γεύμα δεν θα εκκριθούν οι ορμόνες, δεν θα γίνει καλή πέψη, δεν θα ανανεωθεί ο οργανισμός, θα μπλοκάρει και την επόμενη μέρα θα καταναλώσει κατά μέσο όρο 350-500 θερμίδες παραπάνω για να τα βγάλει πέρα και να ανταπεξέλθει ενεργειακά στις απαιτήσεις της ημέρας.

Επιπλέον, τις πρώτες πρωινές ώρες σημειώνονται στατιστικά τα περισσότερα εμφράγματα, άρα πάλι ο οργανισμός είναι εκτεθειμένος. Απαιτείται, λοιπόν, ελαφριά σύνθεση γεύματος, εξαιρετικά ρευστή και εύπεπτη. Σούπες, γιαούρτι, άλιπη πρωτεΐνη (κοτόπουλο, γαλοπούλα, άπαχο μέρος από λιπαρά κρέατα), ακόμα καλύτερα σε μπιφτέκι για να είναι ακόμα πιο εύπεπτη, ψάρι, με τη συνοδεία βραστά ή ψητά λαχανικά ή μικρής ποσότητας φρέσκιας σαλάτας.

Το πρωί, οι καρδιακοί παλμοί και η πίεση του αίματος βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδα, έτσι η μυϊκή ενδυνάμωση με βαράκια αυξάνει τον κίνδυνο πρόκλησης βλάβης στη σπονδυλική στήλη, ενώ το βράδυ, δυσκολεύει τον ύπνο. Η πιο ασφαλής ώρα για άσκηση είναι το απόγευμα. Από την άλλη η αερόβιου τύπου άσκηση το πρωί, χωρίς να έχουμε φάει κάτι, ευνοεί τη λιποδιάλυση. Για εκείνες τις ώρες με το που ξυπνάμε, προτείνεται η κατανάλωση νερού, νερό με αγαύη ή μέλι με λίγες σταγόνες λεμόνι, αφεψήματα, διεγερτικό ρόφημα με guarana ή με ρίζες πιπερόριζας (τζίντζερ) ή με ginseng. Μετά από 20 λεπτά περίπου, θα πρέπει να ξεκινήσουμε με το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας, το πρωινό.

Για μένα είναι το σημαντικότερο γιατί αν έχουμε πάρει ένα πλήρες πρωινό, δεν θα αυξηθούν απότομα πολύ τα επίπεδα ινσουλίνης καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας, δεν θα αισθανθούμε κόπωση και θα έχουμε ένα δραστήριο μεταβολισμό όλη την ημέρα, αφού η ινσουλίνη έχει αναβολικές ιδιότητες και ευνοεί την αποθήκευση λίπους.

Για το πρωινό χρειάζονται όλα τα θρεπτικά συστατικά και προβιοτικά, για την καλή λειτουργία του εντέρου. Ασπράδια αυγού, κεφίρ, ξυνόγαλα, γάλα σόγιας ή αμυγδάλου ή κατσικίσιο (πιο εύπεπτο από τον ενήλικα οργανισμό και πιο καθαρό από το υπερφορτωμένο με αντιβιοτικά και ορμόνες, αγελαδινό γάλα, που δεν το συμπαθώ καθόλου, για να γνωρίζουμε και τα χούγια μας), φρέσκος χυμός από λαχανικά κυρίως και φρούτα, μόνα τους ή μαζί με κουάκερ, αγαύη ή μέλι και κανέλα, άψητοι και ανάλατοι ξηροί καρποί και σπόρους (λιναρόσπορος, κολοκυθόσπορος).

Το μεσημέρι αυξάνονται τα επίπεδα αιμοσφαιρίνης, σιδήρου και πρωτεΐνης.

Άλιπο κρέας, ψάρια άπαχα ή λιπαρά, μαζί με μικρή ποσότητα σαλάτας από 5 διαφορετικά χρώματα (μπλέ-μωβ, πράσινο, καφέ-άσπρο, κόκκινο, κίτρινο-πορτοκαλί)που προσθέτουμε το υγρό χρυσάφι, το ευεργετικό ελαιόλαδο και μπορούμε να προσθέσουμε ακόμα αγαύη, μέλι ή μελάσσα και μικρή ποσότητα σε αμυλούχο δημητριακό (όσπρια ή πουρές οσπρίων (σας θυμίζω ότι τα κόκκινα φασόλια σε κάθε γεύμα αυξάνουν θεαματικά τον μεταβολισμό), αναποφλοίωτο ρύζι-καφέ, κινόα, πλιγούρι, κεχρί, φαγόπυρο), είναι το ιδανικό μεσημεριανό.

Το απόγευμα, αυξάνονται οι πρωτεΐνες, ο ρυθμός εισπνοών και εκπνοών (ασφαλής ώρα για γυμναστική), η θερμοκρασία σώματος (γιαυτό και τα αντιπυρετικά φάρμακα, και εκείνα για τη θεραπεία από το άσθμα και τη ρευματοειδή αρθρίτιδα είναι πιο αποτελεσματικά το απόγευμα), η χοληστερίνη, η ινσουλίνη και τα τριγλυκερίδια. Παρατηρήστε τα ζώα στη φύση. Με τη δύση του ηλίου, αρχίζουν να κουρνιάζουν, να μπαίνουν σε μια κατάσταση ηρεμίας, ρελαντί.

Αντιγράψτε την συμπεριφορά τους γιατί αυτή είναι η φυσιολογική. Ένα κατσικίσιο γιαούρτι μαζί με πολύ μικρή μερίδα φρούτα (πάντα τα αγαπημένα μου είναι όλη η οικογένεια berries), ένα αφέψημα (πράσινο τσάι (χωρίς καφεΐνη) με δυόσμο και κάρδαμο ή λουίζα), θα σας τονώσουν τόσο ώστε να μπορείτε να κοιμηθείτε και όμορφα το βράδυ.

Να σας θυμίσω πάντα βέβαια ότι κανένα πρόγραμμα διατροφής δεν θα είχε αποτέλεσμα στην υγεία σας αν νιώθετε αρνητικά συναισθήματα (θυμός, στρες, αδικία, πικρία, αίσθημα ανημπόριας).

Αυτοέλεγχος, ηρεμία, γαλήνη, συναισθήματα που εξωτερικεύονται, αποδοχή. Αλλάζουμε τον τρόπο διατροφής μας σημαίνει ότι αλλάζουμε θετικά και την στάση ζωής μας απέναντι στην καθημερινότητα.