Bergmann Kord

Αισθητική Δερματολογία

Όταν η Πλαστική Χειρουργική κάνει …Τέχνη!!!

By  | 
Η Πλαστική Χειρουργική δεν είναι μόνο Επιστήμη. Είναι και Τέχνη. Κι από αυτή τη σκοπιά έχει ενδιαφέρον να παρακολουθούμε τις νέες “τάσεις”, τα “ρεύματα” και τις “σχολές” που δημιουργούνται διεθνώς. Με τη βοήθεια του περιοδικού Marie Claire αναπαράγουμε τις απόψεις των …γκουρού του είδους για τις πλέον επιτυχημένες επεμβάσεις και τεχνικές που χρησιμοποιούνται πλέον στην επανορθωτική αισθητική.
To Midface Vertical Lift
Bernard Cornette De Saint Cyr (Παρίσι), πρόεδρος της Γαλλικής Εταιρείας Αισθητικών Πλαστικών Χειρουργών και γνωστός για το φυσικό αποτέλεσμα που πετυχαίνει με το λίφτινγκ. «Το λίφτινγκ είναι η αισθητική επέμβαση που μου ζητούν συχνότερα και, μάλιστα, το ενδιαφέρον τους ξεκινάει από τα σαράντα. Πιστεύω πως η καταλληλότερη τεχνική για αυτήν την ηλικία είναι το Midface Vertical Lifting (Κάθετο Λίφτινγκ του Μέσου Προσώπου), μία μέθοδος που έχει στόχο να επαναφέρει την ισορροπία σε ένα πρόσωπο που δεν έχει γεράσει ακόμη. Το πιο σημαντικό στοιχείο σε κάθε επέμβαση, από τα ενέσιμα υλικά μέχρι τις εγχειρήσεις, είναι να μην γελοιοποιεί την ανάγκη για νεότητα. Ένα λάθος ή μία υπερβολική διόρθωση μπορούν να καταστρέψουν ακόμα και μία καλλονή. Όπως η Κάρλα Μπρούνι, η οποία φέρει δύο δυσανάλογα ζυγωματικά. Φαίνεται ότι έκανε ενέσεις με αυξητικά υλικά γιατί στο παρελθόν δεν ήταν έτσι. Ελπίζω ότι πρόκειται για υλικά που απορροφώνται από τον οργανισμό μετά από ένα χρονικό διάστημα και ότι το λάθος δεν θα επαναληφθεί».

Ανόρθωση με νήματα (Silhouette Lift)

Javier De Benito (Βαρκελώνη), πλαστικός χειρουργός των VIP και των μελών της ισπανικής βασιλικής οικογένειας, πρωτοπόρος στην αυξητική μαστού (έχει σχεδιάσει έξι τύπους ενθεμάτων) και στο ενδοσκοπικό λίφτινγκ (με τη χρήση ενδοσκοπικής κάμερας). «Οι Ισπανίδες λατρεύουν την ηλιοθεραπεία αλλά αυτό συνεπάγεται ότι το δέρμα τους γερνάει νωρίς. Στα σαράντα πέντε προτείνω το πρώτο λίφτινγκ, το οποίο είναι σήμερα και η πιο διαδεδομένη επέμβαση για την ανανέωση του προσώπου. Η πιο σύγχρονη τεχνική είναι το Silhouette Lift, λίφτινγκ με νήματα που εισάγονται κάτω από την επιδερμίδα και αναρτούν το δέρμα σε μία νέα θέση. Εγώ ωστόσο εφαρμόζω κυρίως το ενδοσκοπικό λίφτινγκ των βλεφάρων, μία επέμβαση που χαρίζει φρεσκάδα χωρίς να ενέχει τον κίνδυνο της υπερβολικής διόρθωσης. Συγχρόνως, η χρήση του μπότοξ αυξάνεται συνεχώς ενώ τώρα πια την εφαρμόζουμε συστηματικά από την ηλικία των 38. Μάλιστα, φέτος, οι θεραπείες με μπότοξ αποτελούν το 38% των επεμβάσεων στην κλινική μου».

Relax, Restore, Resurface, Redrape

Woffles Wu (Σιγκαπούρη), γκουρού της πλαστικής χειρουργικής στην Άπω Ανατολή και εμπνευστής της θεραπείας αντιγήρανσης των 4R: Relax, Restore, Resurface, Redrape (Χαλάρωση των μυών με μπότοξ, Αποκατάσταση των όγκων του προσώπου με ενέσιμα αυξητικά υλικά, Διόρθωση της επιφάνειας του δέρματος με λέιζερ, Αναδιάταξη με νήματα που αναρτούν το δέρμα σε ψηλότερη θέση). «Οι Ασιάτισσες επιθυμούν από πολύ νωρίς να επέμβουν στα χαρακτηριστικά τους. Από την ηλικία των είκοσι ξεκινούν ενέσεις με μπότοξ στα βλέφαρα, ώστε να τα ανασηκώσουν και να αποκτήσουν πιο «ανοιχτό» βλέμμα. Μετά τα τριάντα πέντε ζητούν ένα πιο δροσερό πρόσωπο και είναι πρόθυμες να δοκιμάσουν διάφορες τεχνικές αντιγήρανσης. Εκείνο που συνήθως τους προτείνω είναι το μη επεμβατικό λίφτινγκ με νήματα. Χρησιμοποιώ νήματα που έχω σχεδιάσει ο ίδιος και τα εισάγω κάτω από την επιδερμίδα με τοπική αναισθησία, χωρίς τομές και σημάδια. Το αποτέλεσμα είναι ίδιο με του κλασικού λίφτινγκ και διατηρείται από ενάμισι έως τρία χρόνια. Μπορεί να επαναληφθεί εύκολα».

Λίφτινγκ με ένα ράμμα

Renato Calabria (Λος Άντζελες), ένας από τους πιο διάσημους πλαστικούς χειρουργούς στο Μπέβερλι Χιλς. «Στους λόφους του Χόλιγουντ έχει ξεσπάσει η μανία του house-call, δηλαδή η επίσκεψη κατ’ οίκον για αισθητικές επεμβάσεις. Με αυτόν τον τρόπο οι σταρ αποφεύγουν τον κίνδυνο να τους πετύχει κάποιος παπαράτσι έξω από το ιατρείο του πλαστικού χειρουργού. Μερικές φορές μάλιστα οι κλήσεις είναι καθημερινές. Αυτό όμως αφορά μόνο τις μη επεμβατικές τεχνικές, όπως τα ενέσιμα υλικά. Όταν πρόκειται για λίφτινγκ, οι ασθενείς πρέπει να έρθουν στην κλινική. Το μπεστ-σέλερ είναι μία ελάχιστα επεμβατική μέθοδος, το One-stitch Facelift (Λίφτινγκ του Ενός Ράμματος), το οποίο γίνεται με ράμματα και σύντομη ανάνηψη, και έχει στόχο την επίτευξη μιας πιο αρμονικής όψης στο πρόσωπο. Το όριο ηλικίας για την πρώτη επέμβαση έχει μειωθεί σημαντικά, καθώς σκοπός μας είναι να προλάβουμε εγκαίρως τα σημάδια της γήρανσης. Όταν αφήνουμε το χρόνο να περνάει, τότε το «πριν και το μετά» μίας επέμβασης γίνεται πολύ εμφανές. Οι νεότερες κυρίες ζητούν ανανέωση των βλεφάρων με βλεφαροπλαστική και ενέσεις μπότοξ. Εκείνο που τις ενδιαφέρει είναι να διορθώνουν τα σημάδια της κούρασης αλλά να μη δείχνουν «επιδιορθωμένες» ήδη στην ηλικία τους».

Ο γιατρός που κάνει 3 λίφτινγκ τη μέρα

Sherrell Aston (Μανχάταν), ο πλαστικός χειρουργός που ανακηρύχθηκε «Βασιλιάς του Λίφτινγκ στην Αμερική» από το περιοδικό Woman της βρετανικής εφημερίδας Observer. «Οι Νεοϋορκέζες διαφέρουν από τις γυναίκες της Δυτικής Ακτής. Εδώ δεν τους αρέσουν οι υπερβολές με τη νεότητα και χαρακτηριστικά όπως τα διογκωμένα χείλη και τα δυσανάλογα ζυγωματικά θεωρούνται κακόγουστα. Εκείνο που ζητούν από τον πλαστικό χειρουργό είναι να δείχνουν πιο ξεκούραστες και υγιείς αλλά να διατηρήσουν τη φυσική τους ομορφιά. Για το λόγο αυτό δεν ικανοποιούνται με αυξητικές ενέσεις (fillers) αλλά ζητούν μία ολοκληρωμένη ανανέωση με λίφτινγκ, μία από τις πιο περιζήτητες επεμβάσεις. Προσωπικά, κάνω τουλάχιστον τρία την ημέρα. Το πρώτο facelift γίνεται μετά τα σαράντα πέντε. Στην πραγματικότητα είναι πιο δημοφιλές από τις ενέσεις που έχουν πρόσκαιρο αποτέλεσμα, γιατί τελικά, όταν επαναλαμβάνονται σε διάρκεια δύο ετών, έχουν αθροιστικά το ίδιο κόστος με ένα λίφτινγκ. Και οι Νεοϋορκέζες έχουν αρχίσει να μετράνε τα χρήματά τους!».

Επιλεκτικές διορθώσεις

Carlo Gasperoni (Ρώμη), καθηγητής πλαστικής χειρουργικής με βραζιλιάνικη καταγωγή και συνεργάτης του Ίβο Πιτανγκί. «Παρότι το λίφτινγκ, στην Ιταλία και στην Ελβετία, είναι ταμπού, δηλαδή δεν ομολογείται ποτέ, η χρήση του έχει αυξηθεί κατά 30% την τελευταία πενταετία. Επιπλέον το όριο ηλικίας της «πρώτης φοράς» έχει κατέβει στα σαράντα, γεγονός που οφείλεται στη βελτίωση των χειρουργικών τεχνικών ώστε να προκαλούν περιορισμένα τραύματα και πετυχαίνουν πιο φυσικό αποτέλεσμα. Το «Μερικό Λίφτινγκ» είναι η τελευταία εξέλιξη των επεμβάσεων. Αφορά μόνο τις στρατηγικές περιοχές του προσώπου που υποφέρουν πρώτες από τα σημάδια του χρόνου, δηλαδή τα μάτια και τα ζυγωματικά και, εμμέσως, μειώνει τις ρυτίδες που αυλακώνουν το πρόσωπο στα πλάγια της μύτης και γύρω από το στόμα. Γίνεται μόνο με τοπική αναισθησία, δεν αφήνει ουλές και δεν δίνει την αίσθηση του «τεντώματος». Το αποτέλεσμα είναι φυσικό, κάτι που δεν επιτυγχάνεται με τα ενέσιμα υλικά. Τα fillers μπορούν να παραμορφώσουν το πρόσωπο και να το κάνουν να δείχνει πρησμένο. Η ερώτηση «γιατί οι σαραντάρες έχουν ανάγκη από λίφτινγκ» παραμένει και για μένα ένας γρίφος. Πιστεύω ότι ο ανταγωνισμός στην κοινωνία είναι τόσο έντονος ώστε οι γυναίκες πρέπει να φτάνουν στα άκρα για να επιβιώνουν».