Bergmann Kord

Media

«Η κρίση είναι συνάμα και άνθηση της Πλαστικής Χειρουργικής»

By  | 

Νέος άνθρωπος αλλά με πλούσια ήδη εμπειρία και επιστημονική κατάρτιση, με θητεία σε μεγάλα νοσοκομεία της Ελλάδας και του εξωτερικού και κυρίως με κατατοπιστικές απαντήσεις σε όλα τα θέματα που μας απασχολούν όλους στον τομέα της αισθητικής βελτίωσης. 

Gkremoutis

George Gkremoutis at metamorphosis.com.gr

Το metamorphosis.com.gr έχει την τιμή και την χαρά να φιλοξενεί σήμερα μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη του Δρος Γιώργου Γκρεμούτη. Το συναντήσαμε στο Κολωνάκι στον φιλόξενο χώρο του ιατρείου του που βρίσκεται στην οδό Καρνεάδου 45 και μιλήσαμε μαζί του για όλες τις σύγχρονες τάσεις της Πλαστικής Χειρουργικής.

Gkremoutis

George Gkremoutis, Plastic Surgery

ΕΡ: Οι επιστημονικές …περγαμηνές σας ξεκινούν από την Ελλάδα, αλλά διέρχονται και τη Φινλανδία και την Αμερική. Πόσο διαφορετικές αντιλήψεις περί αισθητικής υπάρχουν στις χώρες αυτές;

Η Φινλανδία είναι μία πολύ οργανωμένη χώρα, με ιατρική κουλτούρα και εγκαταστάσεις εφάμιλλες σε επιστημονικότητα με εκείνες της Αμερικής. Παράλληλα όμως παραμένει «low profile»  και δεν είναι -ή δεν διεκδικεί να είναι- τόσο δημοφιλής όσο οι ΗΠΑ. Είχα την τύχη να γνωρίσω κάποιον καθηγητή που μου πρότεινε να πάω εκεί για μετεκπαίδευση και συγχρόνως το συνδύασα με την υποτροφία μου και έτσι πήγα στη Φιvλανδία. Στις ΗΠΑ αντίστοιχα, πέρασα ένα εξάμηνο δίπλα στον διακεκριμένο Έλληνα καθηγητή της Πλαστικής Χειρουργικής, τον Μίμη Κοέν, που αγαπάει βαθιά την Ελλάδα και την βοηθά όσο μπορεί. Το διάστημα που πέρασα στο πλευρό του ήταν πολύ ενδιαφέρον όχι μόνο από επιστημονικής απόψεως αλλά και από την καθαρά ανθρώπινη πλευρά, καθώς είδα πως ένας άνθρωπος με ελληνική νοοτροπία δουλεύει στην Αμερική και συνδυάζει αποτελεσματικά δύο διαφορετικούς τρόπους σκέψης. Αυτό νομίζω βοήθησε πολύ και στην διαμόρφωση του χαρακτήρα μου ως πλαστικού χειρουργού και εν γένει ως χειρουργού και γιατρού ευρύτερα.

ΕΡ: Θητεύσατε σε νοσοκομεία και κλινικές της Ελλάδας και του εξωτερικού. Από την εμπειρία σας οι Έλληνες μοιάζουν να στρέφονται περισσότερο στις μέρες μας στην ομορφιά και την αντιγήρανση;

Μοιάζει οξύμωρο αλλά η Ελλάδα της κρίσης είναι πιστεύω η Ελλάδα στην οποία η Πλαστική Χειρουργική γνωρίζει άνθηση. Ακριβώς λόγω της κρίσης πολλοί άνθρωποι, μέσω της Πλαστικής χειρουργικής, καλύπτουν τα κενά που προξενεί στην ψυχολογία τους η κρίση. Ανεβάζουν την ψυχολογία τους, αναδεικνύοντας την καλύτερή τους εμφάνιση κι έτσι νοιώθουν καλύτερα γενικώς. Άλλωστε στις μέρες μας η Πλαστική Χειρουργική είναι προσιτή σε όλους κι έτσι δεν αποτελεί πλέον άπιαστο όνειρο για τις σύγχρονες κοινωνίες.

Gkremoutis

Ο Δρ. Γκρεμούτης στο metamorphosis,com.gr

ΕΡ: Ποιες σύγχρονες θεραπείες μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει για να βελτιώσει την εμφάνισή του;

Υπάρχει μεγάλη στροφή προς την αντιγήρανση, που είναι η κορωνίδα ενός σύγχρονου πλέον τρόπου ζωής. Ο κόσμος έχει καταλάβει πως το «ευ ζην» και η καλή υγεία με τις σωστά δομημένες συνήθειες είναι τα μέσα με τα οποία θα αυξήσει το προσδόκιμο επιβίωσης και την ποιότητα της ζωής του. Και στο κομμάτι αυτό εμπεριέχεται και η αντιγήρανση με την έννοια ότι βελτιώνοντας την εμφάνισή μας, βελτιώνουμε την ψυχολογία και την αυτοπεποίθηση και νοιώθουμε καλύτερα. Οπότε ο κόσμος τα αποζητά όλα αυτά και έχει καταλάβει πως  είναι καλύτερα να ζει χωρίς καταχρήσεις. Για παράδειγμα μέχρι πριν από λίγα χρόνια το κάπνισμα, το αλκοόλ και η κακή ή πρόχειρη διατροφή θεωρούνταν φυσιολογικές επιλογές κι ας έβλαπταν την υγεία μας. Τώρα όμως όλο και περισσότεροι άνθρωποι κατανοούν ότι αυτές οι συνήθειες όχι μόνο επιταχύνουν την γήρανση αλλά ταυτόχρονα καταστρέφουν και την υγεία μας. Σ’ αυτό λοιπόν το πλαίσιο, η Πλαστική Χειρουργική βοηθά να ζούμε, να νοιώθουμε και να είμαστε καλύτερα.

ΕΡ: Η νέα μόδα είναι οι αναίμακτες και σύντομες τεχνικές. Πετυχαίνουν όμως το αποτέλεσμα μίας χειρουργικής επέμβασης;

Οι γρήγορες θεραπείες έχουν μικρότερης διάρκειας αποτελέσματα, πιο βραχυπρόθεσμα. Αν κάποιος θέλει αποτέλεσμα με μακρά διάρκεια θα πρέπει να οδηγηθεί σε επέμβαση. Για παράδειγμα, το “lunch time face lift” συνήθως σηματοδοτεί ένα συνδυασμό από μπότοξ, τοποθέτηση υαλουρονικού οξέος και νήματα. Ωστόσο, το αποτέλεσμά του είναι ορισμένης χρονικής διάρκειας και εν συνεχεία χρειάζεται υποστήριξη και ανανέωση. Και πάντα από εξειδικευμένους ιατρούς (πλαστικούς χειρουργούς ή δερματολόγους). Οι ιατρικές πράξεις πρέπει να γίνονται σε ιατρικούς χώρους κι από τον κατάλληλο ιατρό, που ξέρει πώς να τις χειριστεί. Θέλω να πιστεύω πως πέρα από την αυστηρότητα που δείχνει πλέον στο κομμάτι αυτό η νομοθεσία και οι ίδιοι οι ασθενείς είναι αρκετά ενημερωμένοι για να αναζητούν εξειδικευμένους ιατρούς για την όποια αισθητική επέμβαση επιλέγουν.

Γκρεμούτης

Δρ. Γιώργος Γκρεμούτης, Πλαστικός Χειρουργός

ΕΡ: Το στήθος είναι το απόλυτο σύμβολο της θηλυκότητας. Ποιες τεχνικές χρησιμοποιούνται για την αρμονική του αποκατάσταση;

Έχω κάνει εξειδίκευση στην χειρουργική του μαστού κι είναι ένα από τα μέρη του σώματος που έχουν ιδιαίτερη σημασία για κάθε γυναίκα. Σίγουρα το πιο συχνό αίτημα -στις νέες κυρίως γυναίκες- είναι η αύξηση του όγκου του στήθους αλλά επίσης σύνηθες αίτημα είναι η ανόρθωση. Στις μεγαλύτερες ηλικίες με την μείωση των οιστρογόνων μπορεί το στήθος να μεγαλώσει και να χαλαρώσει, κατάσταση που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα όπως η αυχεναλγία ή οι πληγές από τον στηθόδεσμο.  Γενικώς το στήθος έχει την τάση με τα χρόνια να βαραίνει και να χαλαρώνει και έτσι επιβαρύνει πολύ τον αυχένα. Πολλές φορές –ιδίως σε γυναίκες με μεγάλο στήθος- οι πόνοι στον αυχένα οφείλονται σε αυτό. Γι’ αυτό και οι γυναίκες που υποβάλλονται σε μειωτική των μαστών, εφ’ όσον χρειάζεται, νοιώθουν πάντα ευχαριστημένες μετά την επέμβαση και κατανοούν πως έφυγε ένα σημαντικό βάρος από πάνω τους.
Σχετικά με το μαστό είναι χρήσιμο νομίζω να αναφερθούμε και στην αποκατάστασή του μετά από μαστεκτομή, καθώς ο καρκίνος του μαστού είναι δυστυχώς ο δεύτερος σε συχνότητα στις γυναίκες.  Με τις εξελιγμένες τεχνικές που υπάρχουν σήμερα και με την συνεργασία των χειρουργών, μπορεί πλέον η γυναίκα να βγει από αυτό το χειρουργείο με μαστό καινούριο κι ας έχει γίνει αφαίρεση. Πάντα ο πλαστικός χειρουργός συνεργάζεται με τον χειρουργό μαστού, τους ακτινολόγους και τους ογκολόγους και πάντα πρέπει να γίνεται ένα ογκολογικό συμβούλιο που να καθορίσει τι πρέπει να γίνει. Ανάλογα με την περίπτωση μπορούμε πλέον να προχωρήσουμε σε άμεση αποκατάσταση του μαστού, ακόμη κι αν χρειαστεί μεταγενέστερη θεραπεία. Είναι πολύ σπουδαίο για την ψυχολογία της ασθενούς να υπάρχει άμεσα ένας σχηματισμένος μαστός.

ΕΡ: Οι γυναίκες χρόνια είχαν την πρωτοκαθεδρία στα αιτήματα αισθητικής ανανέωσης. Άλλαξε κάτι τελευταία; Υπάρχουν περισσότεροι άντρες στον προθάλαμο των ιατρείων σας;

Σίγουρα η πλειοψηφία των ασθενών που απευθύνονται σε έναν Πλαστικό Χειρουργό εξακολουθούν να είναι οι γυναίκες αλλά πλέον και οι άνδρες έρχονται και ζητάνε θεραπείες. Μάλιστα είναι πιο στοχευμένοι στις επιλογές τους και συνήθως  ενημερωμένοι από το διαδίκτυο, που σε ένα βαθμό βοηθάει να βρουν λύσεις στις απορίες τους. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει πάντα πως είναι σωστά ενημερωμένοι και τελικά η επαφή τους με τον Πλαστικό Χειρουργό είναι αυτή που καθορίζει το τι ενδείκνυται για την περίπτωσή τους και πώς πρέπει να γίνει. Για παράδειγμα έρχονται ασθενείς που θέλουν να βελτιώσουν κάτι στο πρόσωπό τους και λένε «γιατρέ θέλω ένα μπότοξ για να ανανεωθώ». Στην πραγματικότητα όμως μπορεί να χρειάζεται μεταμόσχευση λίπους στα σημεία του προσώπου που έχουν «αδειάσει». Πρόκειται για μία χειρουργική θεραπεία αντιγήρανσης όπου το λίπος συλλέγεται με λιποαναρρόφηση από σημεία που περισσεύει και το επεξεργαζόμαστε, έτσι ώστε να το επανατοποθετήσουμε στο πρόσωπο, στα σημεία που το έχουν ανάγκη. Αυτή η μεταμόσχευση του αυτόλογου λίπους είναι η πλέον σύγχρονη θεραπεία αντιγήρανσης. Το λίπος, επειδή ακριβώς είναι δικό μας, προσαρμόζεται τέλεια στην περιοχή που θα τοποθετηθεί και βοηθάει στην παραγωγή κολλαγόνου και στην αντιγήρανση με τα βλαστοκύτταρα που διαθέτει.

ΕΡ: Λιποαναρρόφηση και χρήση αυτόλογου λίπους: Υπάρχουν νέες τεχνικές και νέα μηχανήματα που κάνουν πιο αποτελεσματική την διαδικασία αυτή;

Οι σύγχρονες εξελίξεις της λιποαναρρόφησης εδράζονται στη λογική ότι κάνουμε εφαρμογές σε σημεία τοπικού πάχους, που δεν χάνουμε το λίπος με τις συνήθεις μεθόδους (διατροφή, άσκηση, δίαιτα). Συνάρτηση βέβαια είναι ο σωματότυπος κάθε ασθενούς, το DNA και ο γονιδιακός του πίνακας. Είναι γνωστό πλέον πως οι παλιότερες μέθοδοι της λιποαναρρόφησης κατέστρεφαν λιποκύτταρα και γειτονικούς ιστούς από τις περιοχές που αφαιρούσαν το λίπος. Στις μέρες μας όμως αυτό δεν συμβαίνει. Τα εξελιγμένα μηχανήματα της λιποαναρρόφησης μπορούν πλέον στοχευμένα (μέσω υπερήχων) να εργαστούν χωρίς την παραμικρή φθορά. Το PROMELTER για παράδειγμα είναι μία σύγχρονη λύση ακριβείας για τέτοιου είδους επεμβάσεις. «Διαβάζει» ακριβώς που βρίσκονται τα λιποκύτταρα που πρέπει να αφαιρεθούν και διοχετεύει ακριβώς την ενέργεια που χρειάζεται για την διάλυσή τους χωρίς να καταστρέφει, ούτε στους όμορους ιστούς αλλά ούτε και τα ίδια τα λιποκύτταρα, τα οποία ξέρουμε πια πόσο πολύτιμα είναι και πολύ συχνά θέλουμε να τα επανατοποθετήσουμε με λιπομεταφορά στον ίδιο ασθενή. Ουσιαστικά καταστρέφει στοχευμένα την μεμβράνη των λιποκυττάρων και τα υγροποιεί διατηρώντας άθικτα τα βλαστοκύτταρα που περιέχουν. Έτσι έχουμε την δυνατότητα να τα αναρροφήσουμε με λεπτότερες, πιο ατραυματικές κάνουλες. Εδώ πρέπει να σας πω πως το λιποκύτταρο είναι ένας πολύ ευαίσθητος κι ευπαθής οργανισμός οπότε η πρόσληψή του πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή και με κινήσεις ακριβείας. Μόνο έτσι μπορούν τα βλαστοκύτταρά τους να επιβιώσουν κατά την λιπομεταφορά και να έχουμε τα ευεργετικά τους αποτελέσματα στη δέκτρια περιοχή. Εκεί λοιπόν, χρειάζεται μία διαβαθμισμένη και στοχευμένη συσκευή υπερήχων, που να το απορροφήσει χωρίς να το καταστρέψει, όπως το PROMELTER. Έτσι η νέα προσέγγιση της λιποαναρρόφησης με το PROMELTER γίνεται ελάχιστα τραυματική, διότι αφαιρούμε μόνο λιποκύτταρα κι αφήνουμε τους γύρω ιστούς άθικτους (αγγεία, συνδετικό ιστό κ.λ.π.). Παλιότερα το δέρμα δυσκολευόταν να επανέλθει στη θέση του στα σημεία της λιποαναρρόφησης ακριβώς επειδή ο συνδετικός ιστός  καταστρεφόταν κι έτσι εκεί υπήρχε συνήθως μία χαλαρότητα. Τώρα όμως με το μηχάνημα αυτό, έχουμε μία καλύτερη εμφάνιση του δέρματος μετεγχειρητικά, χωρίς χαλάρωση και με πιο γρήγορη ανάρρωση και ορατά αποτελέσματα.

ΕΡ: Ποιες μέθοδοι μπορούν να διορθώσουν την αρμονία του προσώπου;

Πέρα από την μεταφορά και την τοποθέτηση του αυτόλογου λίπους που ήδη αναφέραμε, το facelift και η βλεφαροπλαστική είναι από τις επεμβάσεις που πραγματικά βοηθούν στην βελτίωση της εμφάνισης. Μάλιστα μπορούν να λειτουργήσουν συνδυαστικά με την λιπομεταφορά και το αποτέλεσμα να είναι ακόμη καλύτερο.
Υπάρχει επίσης η ρινοπλαστική για θέματα αρμονίας των αναλογιών του προσώπου: μία πολύ εκλεπτυσμένη και δύσκολη θα έλεγα επέμβαση, αναφορικά με τον προεγχειρητικό σχεδιασμό και την χειρουργική τεχνική, που πρέπει να γίνει με ακρίβεια χιλιοστού.  Ας μην ξεχνάμε ότι πολλές φορές η μύτη και τα αυτιά μπορεί να μην ακολουθούν τις αναλογίες του προσώπου, καθώς και ότι είναι τα μόνα όργανα που συνεχίζουν να μεγαλώνουν καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας.
Τελικά ένα πρόσωπο μπορεί να αλλάζει με τα χρόνια αλλά αν θέλουμε να κάνουμε μία πρόληψη για να μη βιώσουμε θεαματικές αλλαγές θα πρέπει σίγουρα να προσέχουμε τη διατροφή μας και να μην έχουμε μεγάλες αυξομειώσεις βάρους, να ενυδατωνόμαστε καλά και να αποφεύγουμε τον ήλιο ή να χρησιμοποιούμε αντιηλιακή προστασία. Με τις κλιματολογικές αλλαγές η ηλιακή ακτινοβολία γίνεται πιο επιβλαβής και έτσι πρέπει κι εμείς να είμαστε πιο προσεκτικοί.