Bergmann Kord

Media

Η πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Αντιγήρανσης κ.Καρδάση στο metamorphosis.com.gr

By  | 

Αν υπήρχε δείκτης μέτρησης προσδοκιών της κοινής γνώμης, το μόνο σίγουρο είναι πως στο άκουσμα μίας λέξης θα χτυπούσε … κόκκινο. Κι η λέξη αυτή δεν είναι άλλη από την ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ.

Τα τελευταία χρόνια η εξέλιξη της επιστήμης και τα νέα ευρήματα της σε συνδυασμό με τις σύγχρονες μεθόδους της πλαστικής χειρουργικής υπόσχονται όλο και πιο εμφατικά πως είμαστε κοντά στις πρώτες σπουδαίες νίκες της ανθρωπότητας κατά του γήρατος.

Και καθώς όλοι μας επιθυμούμε να διατηρήσουμε την καλή υγεία και την νεανική μας όψη το ενδιαφέρον μας για όσα συμβαίνουν στον τομέα αυτό είναι αυξημένο. Υπό αυτό το πρίσμα, το Forum που διοργανώθηκε πρόσφατα στο Ζάππειο Μέγαρο, με ελεύθερη μάλιστα είσοδο για το κοινό, είχε εξαιρετικά αυξημένο ενδιαφέρον.

Τίτλος του ήταν το τρίπτυχο “Διατροφή – Υγεία – Ομορφιά” και διοργανωτής του η Ελληνική Ακαδημία Αντιγήρανσης, που με μία σειρά ομιλιών αναφέρθηκε σε όλες τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα αυτό.

Α

Το metamorphosis.com.gr έχει την χαρά και την τιμή να φιλοξενεί αποκλειστικές δηλώσεις της προέδρου της Ελληνικής Ακαδημίας Αντιγήρανσης κ. Μαρίας Καρδάση για την επιστημονική διημερίδα του Ζαππείου.

Η γνωστή δερματολόγος κι αφροδισιολόγος, υπό την ιδιότητά της ως προέδρου της διοργανώτριας Ελληνικής Ακαδημίας Αντιγήρανσης μας μίλησε τόσο για την διοργάνωση του forum  όσο και για το γενικότερο έλλειμμα πληροφόρησης, που διαπιστώνεται σε επίπεδο κοινωνίας στο κομμάτι της καλής υγείας και της αντιγήρανσης.

kardasi

ΕΡ: Ποιοι είναι οι στόχοι και οι επιδιώξεις της Ελληνικής Ακαδημίας Αντιγήρανσης;

Στόχος της Ελληνικής ακαδημίας Αντιγήρανσης είναι να κάνει γνωστό στους γιατρούς και στους επαγγελματίες της υγείας ένα δρόμο για να ζούμε όλοι καλύτερα και να μεγαλώνουμε όμορφα, διατηρώντας μία εξαιρετική εικόνα του εαυτού μας και της υγείας μας.

ΕΡ: Πως προέκυψε η ιδέα διοργάνωσης του Επιστημονικού και Διαδραστικού forum στο Ζάππειο;

Ο λόγος που αποφασίσαμε να λάβουμε μέρος έχει να κάνει με την κοινώς αποδεκτή διαπίστωση πως υπάρχει έλλειμμα πληροφόρησης του κοινού. Είναι η 2η φορά που μπαίνει η Ελληνική Ακαδημία Αντιγήρανσης στο φόρουμ. Αρχικά ενημερώναμε μόνο γιατρούς κι επαγγελματίες στον τομέα της υγείας και τελευταία αρχίσαμε να ενημερώνουμε και το ευρύτερο κοινό. Η ιδέα ξεκίνησε χρόνια πριν, όταν κάναμε ένα ανοιχτό δικό μας φόρουμ στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών κι είδαμε τότε ότι υπήρχε δίψα για αυτά τα ζητήματα και την επόμενη χρονιά προχωρήσαμε σε μία μεγαλύτερη διοργάνωση στην Τεχνόπολη, με την βοήθεια φίλων δημοσιογράφων, όπου και καταφέραμε να ενημερώσουμε ακόμη περισσότερους ανθρώπους, Αντιληφθήκαμε μέσα από εκείνη την διοργάνωση ότι η πρόληψη της νόσησης είναι κοινός πόθος όλων μας κι έλειπε μόνο η ενημέρωση. Ίσως το πρόβλημα επιτείνει το γεγονός ότι στις μέρες μας το ίντερνετ παρέχει ποικίλες πληροφορίες επί παντός επιστητού, οι οποίες στο τέλος δημιουργούν χάος και αποπροσανατολίζουν στις περισσότερες περιπτώσεις, χωρίς να μπορεί τελικά ο καθένας να βρει ένα μπουσουλα που θα τον οδηγήσει σε μία όλο και νεαρότερη βιολογική ηλικία. Διότι,  ξέρετε, η ημερολογιακή ηλικία δεν έχει καμία σημασία πλέον. Σημασία έχει ο τρόπος που διαχειρίζεται ο καθένας μας  το βιολογικό υλικό, που είναι το σώμα μας.
Τα δύο τελευταία χρόνια ενωθήκαμε στο “dyoforum” γιατί εκεί ο ενδιαφερόμενος μπορεί να πληροφορηθεί από πολλές επιστημονικές εταιρίες για όλα τα ζητήματα υγείας που ενδεχομένως τον απασχολούν.

Καρδασ

ΕΡ: Η θεματολογική διάρθρωση των ομιλιών περικλείεται στο τρίπτυχο “Διατροφή – Υγεία – Ομορφιά”. Είναι ισομερής ο ρόλος των τριών αυτών παραγόντων στην διαδικασία της αντιγήρανσης;

Ισομερέστατος!!! Ξέρουμε όλοι πως  δεν υπάρχει εικόνα χωρίς υγεία και τελικά είσαι πράγματι ό,τι τρως κι ό,τι σκέφτεσαι.

ΕΡ: Υπάρχουν ειδικά sections για τα ανδρολογικά ζητήματα. Θεωρείτε πως είναι αυξημένο το ενδιαφέρον του ανδρικού πληθυσμού για θέματα αντιγήρανσης και διατήρησης της καλής υγείας ή υπάρχει έλλειψη ενημέρωσης σε αυτό το target group;

Πίστευα ότι μόνο οι νεώτερες ηλικίες θα μας πλησίαζαν, διαπίστωσα όμως ότι οι ενδιαφερόμενοι είναι κάθε ηλικίας και τελικά η αντιγήρανση είναι αναφαίρετο δικαίωμα και των δύο φύλων. Βλέπετε ακόμη και η κόσμηση έχει αλλάξει πλέον χαρακτήρα. Δεν πρόκειται για τον στολισμό αλλά για την διατήρηση της υγείας του καθενός και αυτό εξ ορισμού μας αφορά όλους. Άλλωστε εμείς δεν προσπαθήσαμε ποτέ να προσδώσουμε θηλυπρέπεια στον άνδρα, αντίθετα επιδιώκουμε να διατηρήσουμε τον ανδρισμό του σε όλα τα στάδια της ζωής.

Μαρία Καρδάση με Γλυκερία Τσιτσώνη

ΕΡ: H πρόοδος της Επιστήμης δίνει πλέον θαυμαστές λύσεις σε θέματα προσέγγισης του νεανικού μας προφίλ. Πιστεύετε πως υπάρχουν όμως σημεία που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής στη μεθοδολογία που επιλέγει καθένας μας;

Η μεθοδολογία λογικά θα έπρεπε να είναι καθήκον μόνο του γιατρού, ως προς την επιλογή. Η χαοτική πληροφορία που καταλήγει σήμερα στον “κοινό θνητό” τον αποπροσανατολίζει. Ο γιατρός είναι εκείνος που πρέπει να αποφασίσει τον τρόπο αποκατάστασης της υγείας και της εικόνας του.

ΕΡ: Ως πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Αντιγήρανσης τι θα συνιστούσατε στον κάθε ένα από εμάς που επιθυμεί την βελτίωση της εμφάνισής του, αλλά συνάμα επιδιώκει την διατήρηση της υγείας του και δεν θέλει να εμπλακεί σε επώδυνες και αμφιβόλου αποτελέσματος διαδικασίες;

Το πρώτο που θα συνιστούσα είναι η αλλαγή της διατροφής. Να θυμάται ο κάθε ένας από μας πως κάθε γεύμα -όσο μικρό και αν είναι- πρέπει να περιέχει πρωτεΐνες, λιπαρά κι υδατάνθρακες. Ο Υδατάνθρακας είναι ο εχθρός κι όχι τα λιπαρά, αντιθέτως μάλιστα τα “καλά λιπαρά” προστατεύουν τον οργανισμό μας.
Αν κάποιος καπνίζει να διακόψει άμεσα το κάπνισμα. Και το σπουδαιότερο να αρχίσει να κινείται, γιατί το ανθρώπινο σώμα χρειάζεται κραδασμούς.
Τέλος, να διακόψει το άστοχο στρες, να αρχίσει να χρησιμοποιεί προστασία από τον ήλιο κι αν αποφασίσει ιατρική παρέμβαση, όταν μπει στο χώρο του γιατρού που θα επιλέξει να κοιτάξει καλά την εικόνα του ίδιου και των ασθενών του κι αν ικανοποιηθεί με αυτό που βλέπει τότε ας τον εμπιστευθεί.

ΕΡ: Στις μέρες μας η καλή εμφάνιση είναι ένα επιπλέον “εργαλείο” για την κατάκτηση των στόχων της ζωής μας. Πόσο δύσκολο είναι να την κατακτήσουμε όλοι;

Το θέμα δεν είναι μόνο η πληροφόρηση αλλά και η πράξη του καθενός μας. Η καλή υγεία ξεκινάει από τη δική μας στάση ζωής:

  • Σταματάω να τρωω βουλιμικά ζαχαρώδη τρόφιμα
  • Αν καπνίζω διακόπτω αμέσως το κάπνισμα
  • Αν βουλιάζω στον καναπέ και χαλαρώνω στην TV σηκώνομαι αμέσως και βάζω κίνηση στη ζωή μου
  • Αν βυθίζομαι σε αναιτιολόγητο στρες αρχίζω να βλέπω τη ζωή με αισιοδοξία .    Πρώτα κάνουμε τα βήματα που χρειάζονται τις δικές μας αποφάσεις και τη δική μας βούληση και στη συνέχεια αν θέλουμε να προχωρήσουμε και σε περαιτέρω ιατρικές πράξεις τότε μπορούμε να επισκεφθούμε ένα εξειδικευμένο ιατρείο.

ΕΡ: Παλιότερα οι μέθοδοι Αισθητικής ήταν κοστοβόρες και προσβάσιμες κυρίως σε ανθρώπους με αρκετό χρόνο και χρήμα. Στις μέρες μας άλλαξε κάτι;

Στις μέρες μας άλλαξαν τα πάντα. Σήμερα οι ιατρικές παρεμβάσεις είναι πράγματι μικρές σε τομές και μεγάλες σε αποτελέσματα. Το κόστος στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά μικρό και ο δρόμος αυτός είναι πια προσιτός στον καθένα.

1 Comment

  1. Pingback: Επιγενετική: Η νέα ιατρική της καλής υγείας!!! – metamorphosis.com.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Solve : *
20 ⁄ 2 =