Bergmann Kord

Αισθητική Δερματολογία

Βοτουλινική τοξίνη: Οι θαυμαστές ιδιότητές του

By  | 

Θεωρείται το σύγχρονο, απλό και ανώδυνο “θαύμα” της μεταμόρφωσης του προσώπου! Ο λόγος για το Μπτοξ, που είναι πλέον πασίγνωστο για την ιδιότητά του να εξαφανίζει τις ρυτίδες. Η θαυματουργή τοξίνη όμως έχει κι άλλες δυνατότητες, λιγότερο ίσως γνωστές. Με τη βοήθειά της μπορούμε:

  • Να βελτιώσουμε το σχήμα του προσώπου
  • Να απαλλάξουμε τον ενδιαφερόμενο από χρόνιες κεφαλαλγίες
  • Να μειώσουμε αισθητά την υπεριδρωσία στη μασχαλιαία περιοχή
  • Να μειώσουμε τον ιδρώτα στα πέλματα και στις παλάμες
  • Να αποκαταστήσουμε μια ασυμμετρία του προσώπου
  • Να διορθώσουμε τα περισσότερα είδη βλεφαρικών σπασμών.

Η θαυμαστή βοτουλινική τοξίνη

Θεωρείται η πιο δημοφιλής αισθητική θεραπεία, καθώς στις μέρες γίνονται τουλάχιστον 6 εκατομμύρια εφαρμογές της το χρόνο διεθνώς . Ουσιαστικά πρόκειται για μία νευροτοξίνη, που προέρχεται από τον οργανισμό Clostridium botulinum, ο οποίος βρίσκεται στο φυσικό περιβάλλον, ως ανενεργός και μη τοξικός. Η Βοτουλινική τοξίνη χρησιμοποιείται για να μειώνει τις λεπτές γραμμές και ρυτίδες του προσώπου, παραλύοντας τους υποκείμενους μύες.

 

Εφαρμογές

1. Ρυτίδες του μετώπου

Με πολλαπλές ενέσεις στο μέτωπο, ανάμεσα από τα φρύδια και γύρω από τα μάτια, ουσιαστικά παραλύουμε τους μύες εκείνους που προκαλούν τις ρυτίδες. Από τη στιγμή που ο μυς δεν λειτουργεί, δεν πραγματοποιείται η κίνηση και άρα δεν δημιουργείται και η ρυτίδα. Είναι επιθυμητό τους μύες αυτούς να μην τους παραλύουμε τελείως, αλλά επιλεκτικά, έτσι ώστε να έχουμε μια σχετική κίνηση, άρα και μια εκφραστικότητα. Το τελευταίο επιτυγχάνεται με μικρή διάλυση του φαρμάκου και επιλεκτικά σημεία έγχυσης.

2. Οβάλ του προσώπου

Ένα περίγραμμα προσώπου με V σχήμα αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία θηλυκότητας. Σε πολλές περιπτώσεις το τετράγωνο σχήμα στο οβάλ του προσώπου οφείλεται στο σκελετό του προσώπου μας. Υπάρχουν όμως κάποιες περιπτώσεις με τετράγωνο περίγραμμα προσώπου, οι οποίες οφείλονται σε υπερτροφία του μασητήρα μυός (μυς της μάσησης). Στην περίπτωση αυτή, ο μυς αυτός υπερλειτουργεί και άρα υπερτρέφεται, δηλαδή διογκώνεται. Ο μυς αυτός είναι στα πλάγια του προσώπου και σε περίπτωση υπερλειτουργίας μπορεί να αλλάξει το σχήμα του προσώπου από ένα απαλό V σε ένα τετράγωνο σχήμα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το πρόσωπο να φαίνεται πιο φαρδύ. Παρατηρείται συχνά σε άτομα που τρίζουν τα δόντια τους το βράδυ ή σε αυτούς που μασούν πολύ συχνά τσίχλα.

Στην περίπτωση αυτή, η βοτουλινική τοξίνη παραλύει ένα μέρος αυτού του μυός με αποτέλεσμα η αδράνεια του να οδηγεί και σε μικρότερο όγκο του μασητήρα μυός και άρα να αποκαθιστά εκ νέου το θηλυκό περίγραμμα προσώπου.

Η εφαρμογή γίνεται στο ιατρείο. Αφορά μικρές ενέσεις στο κάτω μέρος του προσώπου και τα αποτελέσματα είναι φανερά μετά από 6-8 εβδομάδες. Η θεραπεία αυτή θα πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε 5-6 μήνες, αν επιθυμούμε να διατηρούμε το αποτέλεσμα.

3. Βλεφαρόσπασμος

Είναι γνωστό και ως «το τικ των ματιών», το οποίο, στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι ενοχλητικό αλλά σε κάποιες περιπτώσεις είναι καταστροφικό, αφού μπορεί κανείς να έχει προβλήματα σημαντικά όρασης λόγω της ασταμάτητης σύσπασης των βλεφάρων.  Με τη βοήθεια της τοξίνης αποκαθιστούμε τη φυσιολογική κινητικότητα των βλεφάρων και ανακουφίζουμε τους ασθενείς. Η εφαρμογή αφορά πολλές μικρές ενέσεις περιφερικά των βλεφάρων.

4. Υπεριδρωσία

Η υπεριδρωσία είναι ένα πολύ ενοχλητικό πρόβλημα που ταλαιπωρεί άντρες και γυναίκες. Εμφανίζεται στο πρόσωπο, στα πέλματα στις παλάμες και στη μασχαλιαία περιοχή .Το 2004 το μπότοξ έλαβε την έγκριση χρήσης του για την θεραπεία σοβαρής υπεριδρωσίας στην μασχαλιαία περιοχή. Ουσιαστικά,η δράση έγκειται στο ότι μειώνει την έκκριση ιδρώτα από τους ιδρωτοποιούς αδένες και απαλλάσσει τους ενδιαφερόμενους από την συνεχή έκκριση αυτού. Είναι αποτελεσματικό στο 85% των περιστατικών που εφαρμόζεται και έχει διάρκεια από 4-14 μήνες. Η επαναλαμβανόμενη εφαρμογή της θεραπείας είναι ασφαλής και έρευνες έχουν αποδείξει ότι βελτιώνει την ποιότητα ζωής των ενδιαφερόμενων.

Η εφαρμογή πραγματοποείται στο ιατρείο με τη μορφή ένεσης. Η διαδικασία είναι πολύ σύντομη, αφού και για τις 2 μασχάλες δεν απαιτούνται πάνω από 10 λεπτά. Παρόλο που δεν πρέπει να κάνετε σάουνα ή υπερβολική σωματική άσκηση της ημέρα της εφαρμογής, δεν απαιτείται κανένας άλλος περιορισμός στη δουλειά ή στις καθημερινές δραστηριότητες.

5. Οι ρυτίδες της “λύπης”

Αφορά τις ρυτίδες στο κάτω μέρος του στόματος, οι οποίες οφείλονται σε έναν μυ που κατεβάζει τη γωνία του στόματος. Το σχήμα, η θέση και το μέγεθος των χειλιών είναι σημαντικά στοιχεία ομορφιάς και νεότητας. Η κατεύθυνση προς τα πάνω της γωνίας του στόματος και η σχέση της με τα άλλα στοιχεία του προσώπου είναι σημαντικά στοιχεία νεότητας.

Η προς τα κάτω κατεύθυνση της γωνίας στόματος δίνει μια έκφραση λύπης στο πρόσωπο, η οποία είναι πολύ εμφανής στον καθρέφτη μας. Η βοτουλινική τοξίνη επιλεκτικά μπορεί να παραλύσει μέρος του υπεύθυνου μυός για την πτώση της γωνίας του προσώπου και να εξαφανίσει το …λυπημένο ύφος. Πολύ συχνά συνδυάζεται με Υαλουρονικό οξύ για μεγαλύτερη διάρκεια του αποτελέσματος, αλλά και για μεγαλύτερη βελτίωση σε περιπτώσεις σημαντικής πτώσης.

6. Ασυμμετρία προσώπου.

Τα τρία βασικά χαρακτηριστικά του προσώπου που πρέπει να είναι πάντα σε συμμετρική αρμονία είναι το πηγούνι, τα ζυγωματικά και τα μάγουλα. Καμιά φορά όμως, ύστερα από κάποιου είδους παράλυση, η συμμετρία αυτή δεν υπάρχει. Σε αυτές τις περιπτώσεις το μπότοξ διορθώνει τη γραμμή των χαρακτηριστικών αυτών, ώστε το επιθυμητό αποτέλεσμα να φαίνεται φυσικό για ένα σχεδόν τέλεια εναρμονισμένο πρόσωπο. Η εφαρμογή πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε 4 μήνες και τα περισσότερα ταμεία καλύπτουν το κόστος του φαρμάκου.

Κείμενο από την Έβελιν Μπέτση,  πλαστική χειρουργό