Εκτός από την κληρονομικότητα και τη φυσική φθορά που προκαλεί το πέρασμα του χρόνου, άλλοι παράγοντες που ευθύνονται για την πρόωρη γήρανση είναι το κάπνισμα, η έλλειψη σωστού ύπνου, η αλόγιστη έκθεση στον ήλιο, η κατακράτηση υγρών και βέβαια το καθημερινό άγχος. Αν το δέρμα δεν ενυδατώνεται σωστά, δηλαδή εκτός από την περιποίηση να υπάρχει σωστή διατροφή πλούσια σε βιταμίνες και να δίδεται ιδιαίτερη προσοχή στην προστασία των ματιών, τότε το φαινόμενο των πεσμένων βλεφάρων επιδεινώνεται γρήγορα.

Η ταυτόχρονη εμφάνιση των «σακούλων» και των πεσμένων βλεφάρων κάνουν ακόμα πιο γερασμένο και κουρασμένο το βλέμμα. Το σχήμα και η όψη των ματιών κατ’ επέκταση αλλάζει, χάνοντας τη νεανικότητα και αλλοιώνοντας τα χαρακτηριστικά του προσώπου.

Υπάρχει όμως τρόπος να βελτιωθεί αισθητά η εμφάνιση των ματιών, χωρίς χειρουργείο ή ολική αναισθησία: Η βλεφαροπλαστική με laser είναι μια επέμβαση ασφαλής και γρήγορη.

Η βλεφαροπλαστική είναι μια διαδικασία κατά τη διάρκεια της οποίας αφαιρείται η περίσσεια του δέρματος (κυρίως στο άνω βλέφαρο που «καπακώνει» τα μάτια) και μειώνονται οι «σακούλες» (στο κάτω βλέφαρο) αφαιρώντας το λίπος που αθροίζεται και αποτελεί το υπόβαθρό τους.

Στην κλασική βλεφαροπλαστική όλες οι τομές γίνονται με νυστέρι και τα χειρουργικά ψαλίδια. Αυτό σημαίνει συνήθως αρκετή αιμορραγία κατά τη διάρκεια της επέμβασης και συνεπώς έντονες μελανιές μετά, όπου απαιτείται αρκετός χρόνος αποθεραπείας. Τα μελανά σημάδια και το τυχόν οίδημα μπορεί να παραμείνουν στο δέρμα ακόμα και ένα μήνα.

Η χρήση του χειρουργικού laser CO2 προσφέρει μεγάλο πλεονέκτημα σε σύγκριση με την κλασική μέθοδο. Οι τομές στους εσωτερικούς ιστούς γίνονται εξ ολοκλήρου με το laser και καθώς το laser όταν κόβει ταυτόχρονα καίει, δεν προκαλεί αιμορραγία. Η επέμβαση είναι σχεδόν αναίμακτη και εκτελείται γρήγορα. Επιπρόσθετα, το laser CO2 χρησιμοποιείται για να προκληθεί σύσφιξη στον μυ του βλεφάρου το οποίο οδηγεί σε μια ακόμα πιο νεανική και σφριγηλή όψη του ματιού.
Στη μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων μετά την επέμβαση έχουν διαπιστωθεί σχεδόν μηδενικές εκχυμώσεις–μελανιές και ελάχιστο οίδημα. Αυτό σημαίνει πως ο χρόνος αποθεραπείας της βλεφαροπλαστικής περιορίζεται αισθητά και το αποτέλεσμα ολοκληρώνεται πολύ γρήγορα. Μόλις μετά από πέντε ημέρες αφαιρούνται τα ράμματα και τα μάτια (χωρίς μελανιές) αποκτούν άμεσα νέο σχήμα και νεανική όψη.
Το σημαντικό στοιχείο για την επιτυχία της επέμβασης είναι ο πλαστικός χειρουργός να σχεδιάσει σωστά το νέο σχήμα των ματιών χωρίς να αλλοιώσει τα χαρακτηριστικά του προσώπου και να διατηρήσει την αρμονία και ισορροπία τους. Έτσι, το τελικό αποτέλεσμα είναι απόλυτα φυσικό.